Lumea de maine începe astazi:

Mecatronica si Robotica 

Mecatronica Sistemelor Biotehnice

- Mecatronică şi Inteligenţă artificială pentru sisteme autonome -

Experti pentru prezent si viitor!

  • DESCRIERE    
  • CURSURI 
  • INGINER MECATRONIST
DESCRIERE    

Descrierea specializarii

O stiinta captivanta, pe care si tu o poti invata!

Acest program de studiu combina electronica, programarea si ingineria mecanica pentru a te invata sa creezi masini, instalatii si echipamente cu functionare automata sau autonoma. Programul a fost întocmit împreună cu Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (ETTI). Desi specializarea iti arata cum sa aplici principiile mecatronicii in domeniul sistemelor biotehnice, ca absolvent vei avea capacitatea de a aplica aceste principii in aproape orice domeniu, avand posibilitatea de a-ti cladi o cariera in cele mai diverse industrii, inclusiv in domeniul vehiculelor autonome. Vei fi pregatit sa faci fata provocarilor captivante ale celei de a patra revolutii industriale - Industry 4.0.

Ca student mecatronist, vei face cunostinta cu tehnicile care stau la baza sistemelor inteligente automate si autonome. Iti vei dezvolta abilitati in electronica digitala, microprocesoare, comanda si control asistate de calculator, dezvoltare software, dar si in proiectarea de retele neuronale, "computer vision", "machine learning" - pe scurt, inteligenta artificiala. Toate acestea vor fi aplicate pe echipamentele specifice sistemelor biotehnice (sistemele tehnice mobile sau fixe care interactioneaza cu materia vie si care sunt intalnite in industria alimentara, ingineria mediului si agricultura). Invatand sa particularizezi componentele inteligentei artificiale pentru dezvoltarea de sisteme biotehnice autonome, vei deveni expert in aceasta stiinta captivanta, putand sa aplici aceste tehnici pentru masini si echipamente off-road, ca de exemplu echipamentele care opereaza in cariere, vehicule militare off-road, constructii, minerit, masini pentru agricultura si chiar drone. Ulterior, daca vei urma o specializare suplimentara de scurta durata sau un master de profil, vei putea capata cu usurinta suficiente abilitati pentru a aplica aceleasi principii si la sistemele autonome rutiere.

Sistemele de poziţionare GPS-RTK pentru determinarea cu precizie a poziţiei echipamentelor mobile, telematica, senzorii pentru identificarea stării solului sau a culturilor, sistemele GIS pentru procesele de mapare a terenurilor, sistemele automate de modificare a ratei de aplicare a substanţelor de intreţinere a culturilor de plante, automatizarea liniilor tehnologice complexe din industria alimentara - sunt elemente tehnice pe care le vei cunoaste si care iti vor aduce o experienta tehnica bogata inca de pe bancile facultatii. Echipamentele mobile off-road, inclusiv cele din domeniul productiei de hrana, sunt dotate cu unul sau mai multe microprocesoare pentru procesele care necesită control automat şi implementează standardul ISOBUS pentru compatibilitatea din punct de vedere al electronicii cu sistemele produse de alţi producători. Cablarea convenţională a echipamentelor moderne este acum înlocuită de CAN (controller area network). Cutiile de viteze "robotizate" de pe aceste agregate, cu până la 32 de rapoarte de transmitere, vin cu posibilitate de schimbare automată a treptelor sub sarcină - asa numitele sisteme PowerShift - în funcţie de condiţiile de lucru şi de respectarea parametrilor tehnologici ai procesului efectuat. Toate acestea si multe altele sunt aspecte cu care te vei intalni pe parcursul celor patru ani de studiu si pe care le vei folosi pentru proiectarea si exploatarea maşinilor şi instalaţiilor moderne.  Automatizarea unui sistem presupune inclusiv cunoasterea constructiei si functionarii acestuia. De aceea, vei invata si despre sistemele mecanice ale acestor echipamente (transmisii, reductoare, transportoare si altele), precum si despre procesele si cerinţele tehnologice specifice.

Cateva firme/institutii cu care colaboram si/sau la care studentii nostri au facut practica in anul universitar 2021-2022 (lista selectiva, in ordine alfabetica):

CURSURI 

Cursuri (selectie)

Pentru a-ţi asigura cele mai bune competenţe, cursurile sunt susţinute de profesori cu experienţă de la facultăţile cu care colaborăm, iar aplicaţiile se fac în laboratoare dotate cu tehnică de ultimă oră:

  • un pachet de opt cursuri este asigurat de colegii noştri de la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii şi Tehnologia Informaţiei (ETTI); în plus, vei beneficia de dotarea excelentă din laboratoarele acestei facultăţi;
  • alte cursuri esenţiale pentru tine vor fi asigurate de colegii noştri de la facultăţile de Automatica si Calculatoare, Inginerie Mecanica si Mecatronica, Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice, sau Inginerie Electrica.

Iata cateva cursuri cu care te vei intalni pe parcursul celor patru ani de licenta:

(cursurile cu aceasta culoare reprezinta un pachet complet, special ales pentru o cariera in domeniul inteligentei artificiale si al sistemelor autonome care au capacitatea de a invata singure)

Programarea calculatoarelor si limbaje de programare (Python, doua semestre - curs sustinut de Facultatea de Automatica si calculatoare);

Informatica aplicata;

Bazele sistemelor mecatronice (curs sustinut de Facultatea de Inginerie mecanica si mecatronica);

Bazele sistemelor automate (ETTI - departamentul Electronica Aplicata si Ingineria Informatiei);

Software pentru sisteme mecatronice (aplicatii MatLab pentru mecatronica); 

Dinamica sistemelor cu aplicaţii în robotică;

Mașini electrice (circuite electrice, convertoare AC-DC/DC-AC/DC-DC, motoare sincrone/asincrone/in curent continuu/pas-cu-pas, transformatoare, sisteme de incarcare pentru vehicule electrice etc.);

Electronica (curs sustinut de Facultatea de Automatica si calculatoare);

Electrotehnica; 

Inteligenta artificiala;

Microcontrolere, microprocesoare (ETTI - departamentul de Tehnologie Electronica si Fiabilitate);

Electronică digitală (ETTI - departamentul Dispozitive, Circuite si Arhitecturi Electronice);

Automate programabile;

Proiectare asistată de calculator (proiectare CAD parametrizata); 

Sisteme de achiziție, interfețe și instrumentație virtuală (ETTI - departamentul Dispozitive, Circuite si Arhitecturi Electronice);

Analiza cu elemente finite;

Senzori și sisteme senzoriale (ETTI - departamentul Electronica Aplicata si Ingineria Informatiei);

Dinamica vehiculelor;

Management tehnic avansat în sisteme biotehnice (sisteme GIS, GPS, telematica etc.)

Hidronica si pneutronica;

Introducere în rețele neuronale;

Sisteme bazate pe cunostinte ("Machine learning");

Robotica (curs sustinut la Facultatea de Inginerie industriala si robotica);

Sisteme de comunicații în mecatronică (ETTI - departamentul Telecomunicatii);

Procesarea digitala a semnalelor (disciplina liber aleasa, ETTI - departamentul Telecomunicatii);

Arhitectura calculatoarelor numerice (disciplina liber aleasa, ETTI - departamentul Dispozitive, Circuite si Arhitecturi Electronice);

Instalatii automate in industria alimentara;

Mecatronică și robotică aplicată in spații protejate;

Sisteme biotehnice avansate;

Echipamente autonome pentru sisteme biotehnice ("Self-driving vehicles")

Modelarea și simularea sistemelor biomecatronice. 

INGINER MECATRONIST

Diploma de inginer

Diploma acordată după finalizarea studiilor universitare de licență atestă că titularul acesteia a dobândit cunoștințe și competențe generale și de specialitate în domeniul de specializare Mecatronică şi Robotică, precum și abilități cognitive și deprinderi specifice profesiei de inginer în acest domeniu, cu specializarea “Mecatronica Sistemelor Biotehnice” .

Prin Adresa Nr. 38137/RG//2278/DPOCMP/27.11.2017 adresată Asociaţiei Profesionale Patronatul Român din Industria de Mecanică Fină, Optică şi Mecatronică de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Direcția Politici de Ocupare, Competențe și Mobilitate Profesională, s-a aprobat actualizarea nomenclatorului COR cu ocupația „inginer mecatronist”, cod COR 214491.